L’Eivissa rural i marinera
“Quan fa tants dies que viatges i recorres illes, succeeixen diverses coses. La primera, i evident, és que vols viure en una illa per sempre. I l’altra és que ja no saps si ets al nord, al sud o al mig del mar. Per això, al ferri que connecta Mallorca amb Eivissa necessito obrir de nou el mapa sobre la taula i entendre l’orografia d’aquest tercer paradís que anem a recórrer.La nostra idea a Eivissa és fer el màxim en bicicleta, i per això comencem a Sant Joan de Labritja, on pugem a les bicicletes i ens encarem cap al nord per fer un petit recorregut fins a una platja propera.” L’Álvaro explica que l’expedició descobrirà Eivissa sobre dues rodes.
Si vols llegir l’article sencer, pots fer-ho al Descobrir Digital.
Una herència culinària excepcional
El sofrit pagès, el bullit de peix, el fregit de porc, la borrida de rajada, l’amanida de crostes, l’arròs de matances, el frit de polp, el flaó, la greixonera, les orelletes i els bunyols són alguns dels plats i dolços tradicionals d’Eivissa, una illa on els pagesos i els pescadors procuren als mercats i als restaurants productes frescos de primer nivell. Aquesta matèria primera ha generat al llarg dels segles una herència gastronòmica excepcional, que els restaurants i les tavernes ofereixen tot l’any a les seves cartes amb orgull, ja sigui en la versió més tradicional o més actualitzada.
Sabors d’Eivissa. És una iniciativa impulsada pel Consell Insular d’Eivissa i el sector agroalimentari de l’illa que agrupa la informació de restaurants, mercats i botigues que aposten pels productes d’Eivissa. També hi ha els productors, alguns dels quals organitzen experiències i activitats per donar-se a conèixer. saborsdeivissa.es
DOP Mel d’Eivissa. Va ser la primera denominació d’origen protegida (DOP) d’Eivissa. La mel que es produeix a l’illa és el resultat de l’habilitat i el coneixement dels apicultors, que elaboren mels amb característiques singulars, gràcies a una flora autòctona i única. illesbalearsqualitat.es
IGP Oli d’Eivissa. Juntament amb la vinya i altres fruiters, l’olivera va ser introduïda a Eivissa pels fenicis, i des d’aleshores ha estat un arbre essencial per als pobladors de l’illa. Els olis verge extra de la IGP Oli d’Eivissaestan elaborats amb les varietats arbequines, picual i koroneiki, soles o combinades.
IGP Vi d’Eivissa. Amb varietats tradicionals com la monestrell o la malvasia aromàtica, a Eivissa s’elaboren vins singulars molt preuats. Ibizkus (ibizkus.com), Can Maymó (bodegascanmaymo.com), Can Rich (bodegascanrich.com), Ojo de Ibiza (ojoibiza.com) i Blacknose (blacknose.net) són els cellers i finques que elaboren vi a l’illa, i que obren les portes per fer-hi visites i tasts.
La cultura de l’illa a través de la ceràmica i els vestits
Influïda pel moviment hippy dels anys setanta, Eivissa és coneguda per la qualitat i varietat de la seva artesania. La moda adlib és potser la més reconeguda, de color blanc i amb un estil bohemi i elegant que reflecteix l’atmosfera relaxada i lliure de l’illa, on la ceràmica, de colors brillants i dissenys geomètrics, també és molt valorada: la seva tradició es remunta a l’època romana. A l’illa se celebren mercats i fires tot l’any on es poden trobar tota mena de productes artesanals, des de roba i accessoris fins a objectes decoratius i obres d’art.
Mercat de les Dàlies. És potser el mercat d’artesania més famós d’Eivissa. Es fa tot l’any, dissabtes i diumenges, al matí i a la tarda (a partir de novembre, fins a les 17 h). lasdalias.es
Mercat de Sant Joan de Labritja. S’hi celebra el popular mercat ambulant dels diumenges. sanjuanibizatravel.com
Artesania d’Eivissa. Web impulsat des del Consell Insular d’Eivissa que recull informació dels artesans i l’artesania de l’illa. Inclou una agenda amb els mercats que es fan a l’illa i un directori molt interessant dels artesans que hi ha i les peces que elaboren. artesania. conselldeivissa.es
Dalt Vila celebra 25 anys com a Patrimoni de la Humanitat
El 1999, fa ara 25 anys, la Unesco va inscriure Dalt Vila a la Llista del Patrimoni de la Humanitat, juntament amb la necròpolis fenícia i púnica de puig des Molins, l’assentament fenici de sa Caleta i la posidònia oceànica. Una excusa fantàstica per visitar el nucli històric murallat de Dalt Vila i perdre’s pels carrerons empedrats. S’hi pot accedir des dels seus múltiples portals, com el de ses Taules, on hi ha l’espectacular pati d’armes i, a tocar, la plaça de la Vila, un centre neuràlgic amb molta vida comercial i gastronòmica. El recinte històric murallat té molts racons encisadors, bellament coronats, a dalt de tot, per la catedral.
A més de Dalt Vila, l’illa és també molt fotogènica per les esglésies blanques que s’escampen per tot el territori. Destaquen la de Sant Josep de sa Talaia —l’única de l’illa amb rellotge de sol—, la de Santa Gertrudis de Fruitera —amb un llampant campanar d’espadanya—, la de Sant Llorenç de Balàfia —amb un edifici auster i massís que exemplifica l’arquitectura religiosa eivissenca— o la de Sant Carles de Peralta —amb un característic porxo d’entrada amb tres arcades.
Turisme d’Eivissa. illesbalears.travel/ca/ibiza
Objectiu: que la petjada dels visitants sigui positiva
En els darrers anys, les Balears aposten per promoure el turisme responsable i sostenible, que deixi una petjada positiva al territori i la gent que hi viu, que contribueixi a protegir el patrimoni cultural i natural, que enforteixi l’economia local i que la convivència entre turistes i residents sigui cordial i equilibrada. Un dels objectius és també repartir al llarg de tot l’any l’arribada dels turistes, per evitar la saturació de l’estiu. Des del 2016 s’ha instaurat la taxa turística, una font d’ingressos que es destinen a finançar la millora d’infraestructures i equipaments públics, la conservació del patrimoni, les accions per afrontar els reptes que planteja el canvi climàtic o el foment de la desestacionalització de la temporada a través de la generació de nova oferta vinculada a l’esport i la cultura, una oferta de la qual es pot gaudir tot l’any, més enllà de l’estiu.
Illes Sostenibles. L’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears mostra en aquest web quants milions d’euros es recapten a través de l’impost del turisme sostenible (ITS) i en quins projectes s’inverteixen. illessostenibles.travel/ca
Amb la col·laboració de: