Skip to main content

Menorca, on el temps passa a poc a poc

“Si penso en la majoria dels viatges que he fet, segurament centenars han estat en avió i uns altres centenars en autocaravana. Però en el meu cas poques vegades he començat en ferri, i ara mateix no ho canviaria per res: la sensació de travessar aquest tros de mar que ens separa de les Balears fa que tot tingui sentit”, així comença el relat de l’Álvaro Sanz, sobre l’expedició per les Illes.

Si vols llegir l’article sencer, pots fer-ho al Descobrir Digital.

GASTRONOMIA

Menorca té una tradició culinària única, nodrida amb productes tan excepcionals com el formatge de Maó, de gust intens i textura cremosa i amb denominació d’origen protegida; la sobrassada, una delícia de carn de porc, pebre vermell i espècies, i la llagosta, amb la qual s’elabora la caldereta, el plat estrella de l’illa i famós arreu. Aquests i altres productes locals i artesanals els podeu comprar als mercats de l’illa, com ara el Mercat des Peix de Maó, el Mercat des Claustre o el Mercat Municipal de Ciutadella, conegut com sa Plaça.

A Menorca destaca també el paisatge mediterrani d’oliveres i vinyes, gràcies a explotacions agrícoles familiars on s’elaboren olis de la indicació geogràfica protegida Oli de Menorca i vins de la denominació Vi de la Terra Illa de Menorca. Molts productors organitzen visites i també tasts, tant d’olis com de vins. La destil·leria Gin Xoriguer és emblemàtica a l’illa, i també es pot visitar.

Mercat des peix. Pl. del Carme, 5. Maó

Mercat des Claustre. Pl. des Carme, s/n. Maó | mercatdesclaustre.com/ca

Sa Plaça, Mercat Municipal de Ciutadella. Pl. de la Llibertat, s/n.

Enoturisme. Els cellers de Menorca que ofereixen visites i tasts són: Binifadet, as Castell (lbinifadet.com); Ferrer de Muntpalau, as Mercadal (bodegasmenorquinas.com); Hort Sant Patrici, a Ferreries (santpatrici.es); Binitord, a Ciutadella (binitord.com), i Torralbenc, a Alaior (torralbenc.com).

Oleoturisme. Pont Modorro (pontmodorro.com), a Maó, i Sant Joan de Binissaida (binissaida.com), as Castell, són algunes de les finques que organitzen visites i tasts.

Formatge Maó-Menorca. El formatge de Maó-Menorca és un producte amb denominació d’origen protegida (DOP), amb una aroma i un gust únics gràcies al procés d’elaboració i maduració tradicionals i a les característiques del sòl, la temperatura, la humitat, la llum… Al web de la DOP coneixereu quins tipus i varietats de formatge hi ha, quins productors n’elaboren i quins obradors es poden visitar. quesomahonmenorca.com/ca

Gin Xoriguer. Pl. del Carme, 17. Maó | xoriguer.es/visitas-guiadas

PATRIMONI

Talaiots i navetes: una prehistòria fascinant

Menorca és un museu a l’aire lliure: atresora més de 1.500 jaciments arqueològics, des de recintes emmurallats, sepulcres i hipogeus funeraris fins a talaiots, torres, navetes i taules. La Menorca talaiòtica és fascinant, i els jaciments més espectaculars es poden visitar tot l’any. A més, aquest 2024, per commemorar l’entrada dels monuments megalítics a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco, l’Agència Menorca Talaiòtica ha organitzat la primera edició del programa de divulgació Ja som patrimoni mundial, que inclou activitats, visites i sortides guiades. El 17 de novembre està previst sortir des Grau pel camí de Cavalls i arribar fins a la torre de Rambla. I el 14 de desembre hi ha una visita guiada centrada en la vida i els rituals talaiòtics al Museu de Ciutadella. Aquestes activitats són gratuïtes, les places són limitades i cal inscriure-s’hi prèviament —les inscripcions s’obren dos dilluns abans de cada activitat.

Menorca Talaiòtica. menorcatalayotica.info

VISITES RECOMANADES

Ciutadella i Maó, dues ciutats per perdre-s’hi

Situada a l’extrem est de l’illa, Maó és la capital de Menorca, i disposa d’un dels ports naturals més grans d’Europa. El nucli històric és un entramat de carrerons sinuosos amb edificis blancs, característics de l’arquitectura mediterrània tradicional, combinats amb exemples de l’arquitectura anglesa, fàcilment identificable pels balcons coberts, el llegat dels anys de dominació britànica, al segle XVIII.

Ciutadella també és monumental, amb palaus, la catedral gòtica de Santa Maria —una de les icones de la ciutat—, el carrer de ses Voltes, el port, el castell de Sant Nicolau —arran de mar—, la plaça des Born, la porta d’entrada al nucli històric i moltes més places, totes concorregudes i farcides de comerços i restaurants. És una visita imprescindible.

Oficina de Turisme de Maó: menorca.es

Oficina de Turisme de Ciutadella: menorca.es


Amb la col·laboració de: