Uns cels desbordats d’estrelles
Els cels nocturns de les Balears, especialment a Mallorca, Menorca i Formentera, ofereixen un espectacle inigualable, que converteixen les Illes en destinacions privilegiades per als amants de l’astrofotografia i l’astronomia. Aquestes illes, ubicades al cor del mar Mediterrani, es beneficien de zones de baixa contaminació lumínica, fet que permet apreciar el cel nocturn en tota la seva esplendor.
Mallorca i Menorca són les meves illes preferides per fotografiar de nit, gràcies a la seva combinació única de paisatges impressionants i cels clars. La tranquil·litat i el silenci de les nits, juntament amb la seva biodiversitat i la proximitat del mar, fan que cada sessió fotogràfica sigui una experiència màgica i inspiradora.
Mallorca, la més gran de les Balears, disposa de molts punts estratègics des dels quals es poden observar les estrelles amb claredat. A Sant Elm, a la torre de cala en Basset, gaudirem d’una magnífica vista a l’illa de sa Dragonera, que forma part del parc natural del mateix nom. És una zona marina protegida que, juntament amb l’illa, ens ofereix molt bona qualitat de cel nocturn gràcies a l’absència de llum. El far de Formentor, situat a 188 metres sobre el nivell del mar, també és un indret privilegiat per fer fotografies nocturnes. La millor època per visitar-lo és abans de començar la temporada turística, ja que s’hi apliquen restriccions d’accés. Al sud, podem trobar el far del cap de ses Salines, tal vegada un dels millors cels de l’illa de Mallorca. L’absència de llum mirant cap al sud ens ofereix una oportunitat única per a l’observació de la Via Làctia.
Menorca, declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco, és un autèntic paradís per als observadors del cel nocturn. L’illa ha estat reconeguda com a Destinació Turística Starlight, una certificació que també té Formentera [vegeu desglossat de la pàg. XX] i que avala la qualitat dels cels nocturns d’aquestes illes per a l’observació astronòmica.
La zona que envolta el far de Favàritx, a Menorca, és una de les més atractives per observar el cel. Està situada al Parc Natural de s’Albufera des Grau, una de les àrees més protegides de l’illa, la qual cosa es tradueix en absència de contaminació lumínica.
La zona de Cavalleria forma part d’una àrea natural d’especial interès. Aquesta denominació ja ens dona algunes pistes de quines són les condicions naturals de l’entorn. El seu far se situa en el punt més septentrional de Menorca, en una península independent allunyada de les zones urbanes. A l’inici del camí trobarem el port de Sanitja, una petita badia que, amb les seves aigües de poca profunditat, serveix de refugi per a barques petites. Si no bufa el vent, el reflex de les estrelles es pot observar dins la mar.
En definitiva, els cels nocturns de les Balears, amb especial èmfasi a Mallorca i Menorca, són un tresor natural que convida a la contemplació i al descobriment de l’univers, oferint una experiència màgica que deixa una empremta inesborrable en aquells que tenen la fortuna d’admirar-los.